Grimdark in de polder
In de polder 6
EdgeZero Publicaties (2024) € 13,98
Samenstelling: Mike Jansen
Omslag: Tais Teng/Tais Teng
Redactie: Laura Scheepers, Mike Jansen, Finn Audenaert
Verkrijgbaar via Amazon
De zesde (6e) In de polder anthologie alweer en als die anthologieën nog niet welkom waren in huize Lexmond (wat dus wel het geval is), dan is deze meer dan welkom. Twintig verhalen binnen in deze, door Tais Teng rijk geïllustreerde band, dus wederom voor eenieder wat wils. Maar verwacht vooral, zoals Mike Jansen in zijn voorwoord memoreert, sombere literatuur met een nihilistische toon en moreel ambigue personages. (I like it already!) Maar… een gewaarschuwd persoon telt voor twee, het is echter niet voor iedereen, de duisternis en de hopeloosheid kunnen afstotend werken! (I like it even more!). Laten we snel gaan kijken naar al dat moois!
– Charles van Wettum – De wondere wereld van onze bijen (SF)
Charles van Wettum opent met een verhaal dat ik, na het voorwoord van Mike, niet echt verwachtte. De mens wikt en god beschikt. Is onze god een AI? Prachtig!
– Laura Schepers & Mike Jansen – De verborgen herinneringen aan Nieuw Versaille (FA)
Als de kwaliteit van de eerste twee verhalen borg staan voor de rest in deze anthologie, dan staat ons nog heel wat moois te wachten. Een magiër, aan het einde van zijn geld en kunstmatige magie, neemt noodgedwongen een riskante opdracht aan. Een spannende en toch vol met briljante vondsten vangt aan. Prachtig en boeiend verteld!
– Frank Roger – Hotel Four Seasons (SF)
Een verhaal, totaal anders dan dat ik tot nu toe van Frank Roger, maar uiteindelijk met dezelfde briljante signatuur. Lees en huiver! Letterlijk en figuurlijk!
– Tais Teng – Stormrijder (FA)
Voor elke gelegenheid één verhaal (maar waarschijnlijk meer). Dat moet Tais Teng typeren. Het lijkt, en dan zal het wel zo zijn, alsof hij de verhalen zo maar uit zijn mouw schudt en aan zijn lezers schenkt. Zo ook met Stormrijder. Een pracht van een fantasievol en meer dan origineel verhaal, dat ook nog eens verrassend logisch eindigt. Een leesgenot!
– Django Mathijsen – Dansers beat (SF)
Voor een keer literair gescheiden van zijn partner en collega, Anaïd Haen, excelleert Django Mathijssen in een muzikale thriller. In een donkere, duistere fabriek, waar muziek en muzikanten worden geweerd, maar waar verzetshaarden telkenmale oplaaien, Ze brengen ritme en beat in de stampende duisternis. Danser is een van hen, de meest uitdagende. Verhaal dat pakt!!!
– Bruno Lowagie – De genadeslager (geen)
Een verhaal dat wit (nou ja, grijs dan) afsteekt tegen de zwarte verhalen! Het is niet onaardig, maar geen Fantastiek! Of… het moet zijn dat de roze broeken…
– Jasper Polane – Sluit de deal (SF)
Een rijk verhaal van een alternatieve toekomst waarin Nederland nog steeds, of alweer, tegen de Spanjaarden vecht. Prins Magnus Wilhelmus keert na een lange veldtocht terug naar zijn Seraphina, maar in zijn afwezigheid is ze getrouwd met zijn broer Casimir, de keizer. Wraak is wat de klok slaat! Pracht van een over de top verhaal. Het Nederlands koningshuis op zijn breedst.
– Adriaan van Garde – De komst van de Achille Lauro (HO)
Twee broers op de bonnefooi op trektocht door Italië, stuitten op een bijna verlaten dorpje. Het is alleen bezet met wat bejaarden die, niet van harte, stoelen en tafeltjes aan het buiten zetten zijn. Ze ontmoeten een droom van een Italiaanse, die hen verteld dat zij zich klaarmaken voor de komst van een cruiseschip. Geweldig verhaal met een zwarte achtergrond, wat de mannen met een onbestemd gevoel achterlaat.
– Maarten Luikhoven & Mike Jansen – Winterval (SF)
Geweldig én origineel verhaal tot op het bot! Een prachtige en ronduit smerige manier om energie van anderen op te doen. Hoe kom je er in vredesnaam op? De situatie is deze… het is het einde van de tijd, ver in de toekomst dus. De aarde is bewoond door ijsreuzen en een laatste restje mensen. Het is alles of niets! Ronduit een prachtverhaal!!!
– Ruben De Baerdemaeker & Finn Audenaert – Onschuldig is het lam (FA)
Magnifiek verhaal! Rauw en oneindig vol barbaarse retoriek. Doriac Greysun vervult de hoofdrol, wat een extra dimensie aan het een en ander geeft. Doriac Greysun was namelijk een pseudoniem van Eddy C. Bertin, als zijnde de zoon van Doriac Grey, een horrorromanpersonage van Oscar Wilde. Aldus is de cirkel weer rond! Toch?
– Edward van Egmont – Tussen Zegen en Vloek (FA)
Een ‘would be’ zwaardvechter bereikt het hoogste wat hij kan bereiken, maar weet dat er meer is. Een misschien wat te kort verhaal om het recht te doen. Voorwaar… het is niet slecht, maar… het had beter kunnen zijn! Eerder verschenen in: Fantastisch Strijdtoneel III (2012).
– Haen, Anaïd – Wie vreet wie nou op? (SF)
Anaïd Haen, ditmaal ook literair gescheiden van haar partner, verrast ons met een rauwe, doch liefdevolle, vertelling over een eigenaresse van een bar, annex hoerenkast, die haar hoofd, letterlijk én figuurlijk, boven water probeert te houden. Ze is een credit voor haar vak, zoals Anaïd zelf ook een credit voor haar vak is!!!
– Luc Vos – Lekker (SF)
Luc Vos creëert meer een aantrekkend en afstotend verhaal. De mensen die in deze dystopische hel leven, zijn op zoek naar eten. De hoofdpersoon in Lekker is dat ook, maar als hij een vrouw, een mooie vrouw, tegenkom is de drang naar seks een goede tweede, soms ook een beste eerste. Terwijl hij haar opeet… zoals gezegd een verhaal dat afstoot en aantrekt. Prima verhaal in de geest van deze anthologie!
– Rebecca Palmas – Netrunner (SF)
Fascinerend verhaal over iets waar ik weinig kaas van heb gegeten. De virtuele wereld op het net. Atypisch verhaal voor deze anthologie, maar ik begrijp wel dat het erin gekomen is. Het gaat over de duistere hoeken en gaten van het net en wat zich daarin verschuilt. Absoluut fascinerend!
– Finn Audenaert – Sauðburður (FA)
Leuke titel, waarvan het me even kostte om erachter te komen hoe ik dit op moest noteren. Maar… toch gevonden! Hoe je het uitspreekt… geen idee! Prachtig verhaal waarin Noorse goden, mythologie en mystiek vervlochten worden tot een weergaloos verhaal!
– Jaap Boekestein – Vaders dochter, moeders liefde (HO)
Een verhaal gehuld in wraak, moederliefde, moederhaat, gruwel, bloed en meer van dat soort zaken. Dit alles tegen een achtergrond van koetsen, kastelen en lust, was het bloedlust, of een combinatie van beiden? Gruwelijk verhaal dat met liefde verslonden werd!
– Django Mathijsen & Anaïd Haen – Bloedzuigers plegen geen zelfmoord (HO)
Een en een is twee en twee is meer dan een? In dit geval wel, denk ik zo. Een ex-rechercheur wordt ingehuurd als detective in een dystopische vampierwereld. Mooi én op een rauwe tuig manier, maar met een zacht randje, verteld!
– Laura Scheepers – Onder een hoedje te vangen (FA)
Laura Scheepers betovert met een meer dan leuk verhaal in een alternatieve historie. Het speelt zich af in Amsterdam in het begin van een steampunk stadium. Een oom en een nicht worden geconfronteerd met moorden, waar iets mee is. Iets magisch. Goed verteld verhaal met een magische afloop.
– Peter Kaptein – Jagers en jachthonden (SF)
Als je het over Grimdark hebt! Toch SF, maar in een tweeduizend jaar verziekte toekomst. Oorlogen, vernietigend, muterend, ziekmakend, mens en dier onterend, levert een maatschappij van corrupte leiders, armzalige armoedzaaiers in een vergiftigde natuur vol mismaakte monsters van halfplanten en een ratjetoe van voormalig beesten. Binnen deze verrotte wereld beweegt zich een jager, een eeuwige jager, met een eigen agenda, samen met een AI. Monsterachtig verhaal in een experimentele en interessante verteltrant. Intrigerend!
– Mike Jansen – De opdracht (FA)
Mike schreef een verhaal dat precies in de omschrijving van Grimdark paste! Vol met duistere en donkere magie, gevuld met doden en verminkten en met een bezetting van mannen, zoals Sluip die de dood in eigen persoon is. En de opdracht… die is van Astarte. Een heks. Een demon? Wie zal het zeggen, maar dat het een eng wijf is, dat moge duidelijk zijn. Een lekker vet verhaal!!!
Al met al is dit zesde In de polder boek weer een uitermate geslaagde anthologie geworden!!! De verhalen spatten, op een enkele uitzondering na, van de pagina’s af. De redactie is top. De omslag, zoals immer, is geweldig en het boek (alle boeken van EdgeZero trouwens) valt zo ontzettend lekker soepel open tijdens het lezen en de prijs… ha de prijs, die is belachelijk geweldig, zeg nou zelf, € 13,98 is toch niks voor zo’n boek vol kwaliteit! Alles doet je dadelijk weer verlangen naar meer. De mogelijkheden voor een titel… die zijn er nog legio, dus daar zal het niet aan liggen!
De mogelijkheid dat die er ook werkelijk van komen is ontzettend simpel! De, al bestaande, In de polder anthologieën allemaal aanschaffen en van genieten!!!
Jos Lexmond