Ganymedes-24

Jaarboek-Ganymedes-24.jpg

Ganymedes-24
Stichting Fantastische Vertellingen, Nieuw-Vennep (2024)
Rare Boekjes-reeks 67
368 pagina’s; prijs 13,95
Samenstelling: Remco Meisner & Paul van Leeuwenkamp
Omslag: Ingrid Heit/Vincent van der Linden (Portrait of miss July, made during her absence – 1968)
Verkrijgbaar op: https://shop.pr1ma.nl/ganymedes-23.html

Een van DE gebeurtenissen van het jaar is toch wel het verschijnen van de nieuwe Ganymedes. Daar kijk ik telkenmale toch echt naar uit. Ik was daarom extra in mijn sas toen Remco afgelopen weekend (eind juli) contact met me zocht, of ik Ganymedes 24 nu al wilde ontvangen, zodat ik (net als vorig jaar) een recensie zou kunnen schrijven die beschikbaar zou zijn tijdens de officiële introductie van 7 september tijdens Fantasticon. Of ik dat zou willen? Jullie mogen drie keer raden wat ik antwoordde. “Nee hoor! Geen zin in!” Ha… nee, ik wilde niets liever!!!

Vorig jaar verklaarde ik mijn eerdere ontvangst van Ganymedes 23 met een tijdreisverhaal. Dat was leuk, maar dat kan je niet blijven doen zonder een paradox te veroorzaken. Wel… (en nu komt het) zat ik zomaar, met Ganymedes 24 stevig in de knuistjes geklemd, te filosoferen over Ganymedes 25. Voorwaar een jubileumjaar én een jubileumeditie. Ik was toch stikstiekem heel erg benieuwd hoe die eruit zou zien en ben toch effe gaan kijken. Nou… je zult het niet geloven! ‘Ganymedes 25’, de jubileumeditie, bevat alle verhalen uit voorgaande Ganymedessen, PLUS de nieuwe verhalen voor 2025. Dat zijn dus een slordige 495 verhalen, ongeveer een 7575 pagina’s beslaand! Deze cijfers zijn gecheckt door mij persoonlijk, dus ze kloppen als een zwerende vinger. Je kunt je voorstellen wat voor een leuke pocketuitgave (het kan dan dus toch!) dat is geworden. Ik ben er zojuist aan begonnen om die recensie volgend jaar september met jullie te kunnen delen!!! Prachtig wordt dat, dat kan ik jullie wel alvast wel vertellen!!!

Alle gekheid op een stokje… het is tijd om de inhoud van ‘Ganymedes 24’ eens op zijn merites te beoordelen, want anders ben ik niet op tijd klaar met de 33 items die deze Ganymedes tussen de fraaie omslag geklemd houdt. Zin in!!!

Te beginnen met de voorgeleiding door Paul van Leeuwenkamp en Remco Meisner. Geen verhaal natuurlijk, alhoewel de verhalen er af en toe wel doorheen schemeren. Beide heren was het opgevallen dat er bij de inzendingen voor Ganymedes 24 opvallend weinig Griezel- dan wel Horrorverhalen, zaten. Dank je de koekoek! Die werden allemaal naar ‘Bang voor spoken?’ van Poespa Productions gestuurd! Dus reken maar dat er volgend jaar een overdosis aan Horror door de fysieke, dan wel, digitale brievenbus stroomt!

En… het toegewenste leesplezier… dat zit wel snor!!!

– Jeroen de Leeuw – 1999 (SF)
Jeroen de Leeuw mocht het spits afbijten! In het 1999 van Jeroen is Nederland een dictatuur, waar iedere stap van iedereen gevolgd wordt. Absoluut een eng aandoend verhaal. Het eindigt zo mogelijk nog een graadje erger!
– Jan J.B. Kuipers – Het kasteel van de lange schaduw (FA)
Prachtig verhaal! Verteld met een beheersing van de taal, die weergaloos is! Al lezende werd je de schimmenwereld van de vertelling ingetrokken, waarmee je deel werd van het vertelde. Bij het langzaam uitdoven van het verhaal, waarbij een hint van een volgend keer met succes zindert, zijn geen van de beoogde doelen bereikt en blijf je jammerend achter. Iets wat Jan J.B. Kuipers wel is toevertrouwd!
– Marco Knijnenburg – Zucht (HO)
Een nieuwe naam! Leuk! De eerste in deze Ganymedes! Een verrassend, maar ietwat saai aandoend verhaal, tot… Leuk gedaan! Hoop dat je de smaak te pakken hebt!
– Ruuf de Jong – Poetsbeurt (SF)
Niet geheel en al nieuw meer, maar toch nog pril. Er stonden al twee verhalen van hem in Fandata. Een vrouw is aan een poetsbeurt toe. Al haar collega’s doen het en de een na de ander maakt promotie. Maar wat doet het met haar relatie? Indringend verhaal!
– Mike Jansen – Het verhaal van de strijdgriffioen (FA)
Een standbeeld van een griffioen is een overblijfsel van een overwonnen beschaving. Het is een belofte. Mooi en vooral kort verhaal met een diepere achtergrond.
– Johan Klein Haneveld – Piratenjager (SF)
Een origineel idee over een oud gegeven, op een nieuwe manier vormgegeven en inventief bedacht verhaal. En ja… het heeft met de piratenzenders van vroeger te maken, maar… dan anders!
– Guido Eekhaut – Het mogelijk einde van Deze Wereld (SF)
Guido Eekhaut filosofeert over de nieuwe en, naar mijn idee, zeer verwarrende persoonsvormen. Het zal wel met mijn ietwat gevorderde leeftijd te maken hebben. Hun en Hen! Prachtige argumentatie! Vermoord hen! Eh… hen, zij of wij? Nee, die niet! Hen!!! In een verkeerd universum, of… in een verkeerd zijn? Geweldig!!!
– Gerrie van Dijk – Buitenaards onderzoek (SF)
Gerrie van Dijk… nieuwe naam? Ja!!! Leuk verhaal over een alien, die aardbewoners observeert vanuit zijn schip tussen het ruimteschroot. Mede aan boord… zijn zoon, lamme tak van origine! Zoals gezegd… leuk verhaal in aanleg dat nu al gedateerd is. Premier Rutte! Probeer te vermijden dat een verhaal nu al in het verleden speelt!
– Petra Coret – Muis (HO)
Petra Coret… ook al een nieuwe naam! Fascinerend horrorverhaal waarin een gepeste afrekent met een pester! Een prima duister verhaal met een liefdevol randje!!!
– Gerd-Jan van den Bemd – De vertegenwoordigers (HO)
Twijfelde even over het genre waar dit verhaal in thuishoorde. In eerste instantie had ik voor SF gekozen. Maar… eng verhaal over enge mensen die enge dingen doen! Wel intrigerend en wat, hoe en waarom. Victor Verhulst is opgenomen, maar… waarin?
– Ruben De Baerdemaeker – Vacua (FA)
Verrassend verhaal! Het speelt zich af in een fictief land. Hilde Baudewijns, is de dochter van een would be dictator: Hildebrand Baudewijns. Naast Vacua, de stad waar Hilde woont, is een Gat. Een Gat waar de muskers wonen. Verkiezingen komen en Hilde verstopt zich in haar atelier samen met Aron, een journalist, die niet in Vacua mag zijn. Vervreemdend, maar uitermate boeiend verhaal!
– Finn Audenaert – Klem (SF)
De mensheid zit klem op aarde. Globaal President Rodrigo is op de vlucht voor de Magels, indringers uit de Magelhaense Wolken. Slaagt hij in zijn bedoelingen. Spannende achtervolging!!!
– Paul van Leeuwenkamp – De succesvolste man ooit (SF)
Paul van Leeuwenkamp schildert op negen pagina’s het leven van twee mensen. De een, een zwerver in Utrecht, die voor zichzelf niets meer nodig heeft dan een eigen kamer en een zacht bed in een opvanghuis bij het Leger des Heils. De ander is de rijkste man ter wereld, die de wereldregering voor elkaar kreeg. Wat hebben beide mannen in hemelsnaam met elkander van doen? Fascinerend verhaal!!!

Nu volgen een aantal gedichten. Zoals gewoonlijk, ga ik daar geen commentaar op geven. De teksten zijn, naar mijn uiterst bescheiden mening, soms mooi en soms niet, soms begrijpelijk en soms ook absoluut niet. Maar zoals in eerdere besprekingen gemeld… ik heb er geen verstand van en dus geen kijk op, dus ik ga er dus ook niets over zeggen!

– Nanne Nauta – Utrecht aan zee (Poëzie, niet opgenomen)
– Paul van Leeuwenkamp – Dit is geen oefening (Poëzie, niet opgenomen)
– Paul van Leeuwenkamp – Mouches Volantes (Poëzie, niet opgenomen)
– Finn Audenaert – Morslevend (Poëzie, niet opgenomen)
– Finn Audenaert – Serengeti (Poëzie, niet opgenomen)
– Jan J.B. Kuipers – Paleisrevoluties (Poëzie, niet opgenomen)
– Titia E. Beukema – Meeting 2030 (Poëzie, niet opgenomen)

En… weer door met de verhalen:
– Ludo Maas – De dag waarop de gesprekken stil vielen (SF)
Niet echt een nieuw schrijver, maar wel pril. Tot nu toe slechts één verhaal opgenomen in Fandata. Maar… dat gaan er zeker meer worden! Intrigerend verhaal over een hopeloze dystopische toekomst, waarin de mensen niet meer praten en daarom arbeidsduurverkorting kregen. Waar leidt dit alles toe?
– Remco Meisner – Commissaris Omer en de man op het bankje (SF)
Aangrijpend verhaal! Hierin dringen allerlei eigen problemen van deze wereld zachtjes door de naden van dit verhaal, met even treurige gevolgen. Zeldzame pracht is ons deel!!!
– Marcel Ozymantra – De saloon aan het einde van de wereld (FA)
Fantasievol en meeslepend verhaal, waarvan de diepere achtergrond me ontgaat. Het speelt zich af in een western setting, met magiërs, wederwolven, monsters en andere duisterlingen. Met een absoluut verrassend einde, dat dan weer wel!!!
– Jasper Polane – Door het fluïde woud (SF)
In een hovercraft zweven een aantal mensen boven het fluïde woud. Dat fluïde woud is een woud waar leven en elektronisch leven met elkaar verstrengelen en uitgroeien tot abominaties. De mensen zijn onderweg naar de noordkant van het woud en verdelen alvast de te ontvangen bonussen. En dat niet alleen… ze geven ze ook al uit! Maar waar blijft de noordkant? Angstaanjagend mooi geschreven!
– Frank Roger – De dag dat de zon in zee neerstortte (SF)
Frank Roger, een verhalenmachine pur sang, levert met ‘De dag dat de zon in zee neerstortte’ een van zijn meest vervreemdende, maar tevens een van zijn schitterendste, verhalen af. Ademloos gelezen, mezelf afvragend of ik (wij) hier de enige(n) die niet echt overtuigd is (zijn)! Een lust voor oog en brein!!!
– Laura Scheepers – In de ogen van mijn lief (FA)
Laura Scheepers schrijft schitterende verhalen met Mike Jansen samen, maar solo kan ze er ook wat van. Onder de invloed van Jaap Boekestein’s Hot Fantasy (zo lijkt het wel) schreef ze het wondermooie en waanzinnig romantische ‘In de ogen van mijn lief’. De conclusie moge duidelijk zijn!!!
– Karel Smolders – Een Lazarus voor iedereen (SF)
Karel Smolders schrijft, of beter gezegd publiceert, niet bijzonder veel, maar wel verhalen die ertoe doen! Dit is een verhaal over verlies, rouw, een nieuwe liefde, loslaten en weer opnieuw bonden. En… A Hell Of A Plottwist!!!
– Tais Teng – Waterloper (SF)
Prachtig verteld verhaal. Rijk aan details en eigenlijk een dergelijk verhaal dat niemand anders op die manier zou kunnen schrijven. Het is vrijwel onmogelijk om op een dergelijke manier in Nederland te kunnen blijven wonen. De techniek bereikt zijn grenzen van kunnen als de helft van de Ross-plaat op Antarctica de oceaan inschuift. Tais Teng schrijft hoe langer hoe mooier. De details, de vondsten, de vertolking van de Hollandse handelsgeest en het te gelde maken van onze waterbeheersing. In Bangla-Desh verlaten de Hollanders het land na een alles verwoestende tsunami. “Er is niemand over die ons kan betalen!”, hoeveel Hollandser kan je het hebben. Nuchter en… to the point (naar het punt?)!
– Wendy Torenvliet & Brenda Hingstman – Belofte maakt schuld (SF)
Pracht verhaal over poets-wederpoets. Aan boord van de TASMAN, een Terraformatie station in een baan om een planeet, zijn 2 mensen en een AI. Ze vormen allen een backup voor elkaar. Een van de schakels, Anne, wil naar huis. Als haar snel vervoer door het zwarte gat wordt afgewezen, stelt de AI een procedure voor. Als ze die naar veel vijven en zessen uiteindelijk volgt, raakt ze van de regen in de drop. Het is geschreven als een thriller en leest als een raket! Never Play With An AI!
– Joost Uitdehaag – Een perfecte match (SF)
‘Een perfecte match’ is een, met succes, klein gehouden liefdesverhaal. Een laborant past zijn DNA aan op de vrouw die geen interesse heeft in hem. De aanpassing lukt, maar de werkwijze komt uit. Jaren later… Mooi verhaal en inderdaad mooi klein gehouden. Of alles goed komt…
– Reinder Veelinx – Jimpa (SF)
Reinder Veelinx schotelt ons een wereld voor, die ik steeds meer vrees en die me steeds meer tegen gaat staan. Floris zijn hondje heeft een gedragsprobleem en moet geopereerd worden. Een kleine storing zorgt ervoor dat zijn hondje overlijdt. Gevoelig verhaal waarin Amazon van Google lijkt te winnen!
– Alexander Verbeek-van den Toren – Pionier (SF)
Alexander pakt, buiten het klimaatprobleem, dat nogal sterk op de achtergrond speelt, een maatschappelijk probleem van de toekomst aan. Het is ook al een gevoelig verhaal, dat absoluut tot de betere van deze Ganymedes 24 behoort. Ik wil er verder eigenlijk weinig over zeggen. Lees het zelf en geniet van de onverwachte conclusies!
– Charles van Wettum – De schaduw van Roos (SF)
Prachtverhaal met een wrange afloop. De schooiers lijken het altijd te winnen. Dit maal ten kostte van een jong en bangelijk meisje, Roos genaamd. Mooi en gevoelvol verteld!

En we gaan over tot ‘Over de Gepubliceerden’. Met een zucht sla ik Ganymedes 24 dicht, of slaan… het gaat niet met een klap, maar zacht jankend! Het is uit! Het is gedaan! Alweer een prachtige editie van een magnifieke reeks. Eentje die ook al in de eregalerij erbij kan gaan staan. Eer aan de schrijvers (allemaal), aan de samenstellers (alle twee) en de omslag illustrator (alleen)! Moge Ganymedes altijd zo door blijven gaan en moge Vincent van der Linden er voldoende schilderijen voor gemaakt hebben!!!

Zo… dat karwei is plat! Nu terug naar Ganymedes 25! Ben benieuwd of ie er volgend jaar ook echt is. Er kan zomaar iets gebeuren, waardoor we in een parallel universum belandden, waar we dan met ‘Ganymedes 25 jaar! Verzamelde Werken van Remco Meisner & Paul van Leeuwenkamp’ opgescheept komen te zitten. Gelukkig heb ik ‘Ganymedes 25’ al wel. Eens kijken… waar was ik gebleven? Ah… ‘Ik adem je bloed in’ van Eddy C. Bertin! Altijd nog eens willen lezen!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *