Mike Jansen – Ophelia Omarmd

Jansen-Ophelia-Omarmd.jpg

Mike Jansen – *Ophelia Omarmd (DIV)
EdgeZero Publicaties (2024) Prijs: € 14,99 (hardcover)
Omslag: Mike Jansen/Tais Teng (Young Ophelia)
Verkrijgbaar via: Amazon.nl

Waar ik dus ook tegenaan liep, tijdens dat ik het vorige boek van Mike Jansen: Kristal Helder vond, was een herdruk van Ophelia Omarmd een bundel die in 2013 door Verschijnsel uitgebracht was. Destijds niet aangeschaft. Waarom niet? Geen idee! Wist ik wel van het bestaan? Had ik er op dat moment wel geld voor? Past het nog op de TBR, dan wel NTL, stapel? Kan allemaal. Te lang geleden om me er druk over te maken. Voordeel is wel dat ik nu alweer een geheel nieuwe bundel met wel meer dan dertig nooit gelezen verhalen van Mike Jansen heb! Jiha!!! Het kon slechter. We zullen eens kijken! Na een voorwoord door ene Scathe meic Beorh en een: Over: Opdracht in Amlwch, beiden de moeite van het lezen meer dan waard , gaan we van start met:

– Opdracht in Amlwch (HO)
Prachtig 19e eeuws Brits horrorverhaal, mooi in zijn eenvoud en machtig in zijn suggesties. Tel daarbij op het open en dreigende einde en je hebt een Lovecraftiaans verhaal zonder weerga. Duister en sterk, zoals ik ze het liefst heb! Eerder verschenen in: Wonderwaan 24 uit 2012.
– Kitty (een gedicht dus niet opgenomen)
– Karakum (HO)
Bij gelegenheid trok het zand zich terug uit de stad, maar evenzogoed keert het ook weer terug! Eerder verschenen onder de titel: Karakum van de Gouden Draken in Wonderwaan 10 uit 2009.
– Meester Prikkebeen (SF)
Een ietwat vreemd aandoend verhaal. Wie of wat is Meester Prikkebeen? Is het dezelfde uit het liedje van Baudewijn de Groot? Ook het doel is niet heel erg duidelijk. Eerder verschenen in: Wonderwaan 29 uit 2014.
– Het fluisteren van de spiegels… (HO)
Een man hoort fluisteren als hij in spiegels kijkt. Zijn vrouw raadt hem aan om naar de huisarts te gaan, maar onderweg… Kort, maar erg eng!
– Eendekker (een gedicht dus niet opgenomen)
– Conjunctieve eenheid (SF)
Op een planeet treft een expeditie van de mensheid een inheemse bevolking van aliens aan. Langzaam maar zeker ontstaat een goede omgang en onderling begrip. Maar dan… de dag van de lange schaduwen breekt aan. Je verwacht het niet!
– Instructie in Deconstructie (SF)
Prachtig en subtiel verteld verhaal over eeuwig leven, religie en wat dies meer zij! Het is ook al eerder verschenen in: The Flying Dutch 3 uit 2013.
– Opera (een gedicht dus niet opgenomen)
– Belofte voor morgen (SF)
Een vreemd verhaal dat zich (zo te zien) afspeelt op een dode en dorre wereld (Aarde?), waar een eenling steeds op zoek is naar een nieuwe dosis verdovend spul. Maar wat weet ik? Ook eerder verschenen in: Cyberdragon winter uit 1994.
– Oligologi (FA)
Een man werkt zich door het ontstaan der aarde heen in zijn dromen. En dat niet alleen… hij werkt zich al doende ook door het ontstaan van het universum heen. Ook eerder verschenen in: Wonderwaan 10 uit 2009.
– Veranderman (SF)
Verhaal over een veranderd Indiana. Ted Johansson zoekt in een wegrestaurant twee gidsen, die hem naar het hart van Indiana moeten brengen om een datakern te bergen. Indiana is vreemd! Prima verhaal met als bonus, een leuke twist! Eerder verschenen in: ‘Ganymedes 13’ uit 2013.
– Insluiping (een gedicht dus niet opgenomen)
– Cochrane (SF)
Op de wereld New Ontario, in het plaatsje Cochrane, wonen Nevodisten. Hun gedrag en visie, zijn vreemd, maar…
– De Ragnarok Interrupt (FA)
Dolle pret door een totale minachting van de Noorse mythologie. Een stukje Terry Pratchett zonder weerga. Schitterend!!!
– Maniak (een gedicht dus niet opgenomen)
– Een gift van de schemerjaren (SF)
Een kolonie op Trega Twee is langzaam aan het inslapen. De jeugd is vertrokken en de ouderen leiden de kolonie steeds verder het verval in. Dan wordt er een moord gepleegd en… nog een. Een onderzoek wordt ingesteld en levert, buiten bewijs, ook een romance op. Kan je mij nog volgen? Nee? Lezen dan!
– Am Nur (SF)
De ruïnes van Am Nur zijn meer dan prachtig. Maar wie o wie hebben ze gebouwd en meer nog: waarom!
– Mijn nieuwe beste vriend (HO)
Een wapen heeft een deel van het bewustzijn van een moordenaar in zich opgenomen, toen de moordenaar stierf met het wapen in zijn buik. Sindsdien ben ik, het wapen, op zoek naar een nieuwe vriend. Sinister!
– Een kamer met een uitzicht (een gedicht dus niet opgenomen)
– De Eindige Strijd (SF)
‘Groentje’ wordt wakker. Hij is alleen, maar hij draagt een vogel in een kooitje op de plaats waar zijn hart behoort te zitten. Intrigerend verhaal zonder einde!
– De oorsprong van spooksteden (HO)
Er is altijd wel iets… Net zo’n weerzinwekkend verhaal als Jack the Ripper, maar dan effe iets anders!
– Porfiria (een gedicht dus niet opgenomen)
– Kille vooruitzichten (SF)
Een verhaal verteld als een monoloog van iemand die opgesloten zit in een kliniek. Iemand die de honderd gepasseerd is. Iemand met een waanvoorstelling of een perceptie van een parallel universum, waarvan de afscheiding door hemzelf veroorzaakt zou zijn. Waarheid of illusie? Mooi opgebouwd verhaal dat ook al aan de beurt kwam in Kristal helder. Weet je nog wel?
– Judas (een gedicht dus niet opgenomen)
– De achttiende van Rasmussen (SF)
Een reiziger aan boord van de Strevende Zaramaster, een cruiseschip dat alle zeventien werelden (ontdekkingen van Rasmussen) aan doet, heeft een vreemde ontmoeting. Verhaal met een verrassend einde! Eerder verschenen in The Flying Dutch 2 uit 2013.
– Voeder (een gedicht dus niet opgenomen)
– Jericho (SF)
Op Jericho, een paradijselijke vakantiebestemming, vinden, statistisch gezien, meer zelfmoorden plaats dan op welke andere planeet van de Gordelplaneten dan ook. Jens Grohe van het Statistisch Genootschap van Verklaarbare Anomaliën, arriveert op Jericho (Groombridge 1618b) om onderzoek te doen. Prachtig én ultrakort verhaal.
– SomnaLisboa (geen)
Mooie mijmering over een niet bestaand Lissabon. Blijkt uiteindelijk een droom te zijn. Ergo… geen fantastiek!
– Uit de mond van kinderen (HO)
Eng verhaal. En… als je er nog even iets langer over nadenkt… heel erg eng verhaal! Ultrakort, maar wat een impact!!!
– Zeilen (een gedicht dus niet opgenomen)
– De Koperen Oase (SF) Winnaar Fantastels 2012
Prachtig verhaal dat zich afspeelt op een western wereld. Met op een einde een nog een duidelijk herkenbaar stukje Lucky Luke. Ik zou zo niet weten wat de andere inzendingen voor Fantastels 2012 waren, maar voor mij is het de echte en terechte winnaar!

Dit was dus een aankoop waar ik géén moment spijt van heb gehad en ik ben blij dat ik het alsnog heb kunnen lezen. Ik moet een aantal verhalen al eerder gelezen hebben, maar, zoals bekend, is mijn geheugen niet meer het je van het. Ik stop er teveel in, dat valt er ook van alles uit! Maar goed… eindconclusie: Meer dan de moeite waard!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *