Mike Jansen – Kristal helder

Jansen-Kristal-helder.jpg

Mike Jansen – *Kristal helder (SF)
Uitgeverij Fantasize (2020)
Omslag: Tais Teng/Mike Jansen
Illustraties: Mike Jansen
120 pagina’s € 13,55
Verkrijgbaar via: Amazon.nl

Regelmatig wordt ik verrast! Vreemd, peins ik wat door, normaal gesproken ben ik redelijk op de hoogte van wat er allemaal (?) verschijnt op Fantastiek gebied. Maar blijkbaar is er op Amazon een hele commune bezig SF, Fantasy en Horror uit te geven waar niemand iets van weet. Nou ja… beetje nuanceren, ik weet er in ieder geval niets van. Uiteraard wist ik wel van de EdgeZero uitgaven, alsmede van de In de polder uitgaven, die via Amazon in de handel gezet werden, en waar ik heel erg blij mee was. Ander Fantastiek spul dat opborrelde, navenant dat ik door scrolde, zou ik niet durven kopen. Allemaal onbekend spul van onbekende auteurs. Het gaat natuurlijk te ver om te zeggen dat dat allemaal geen redactie gehad heeft en door, zich overschattende en overenthousiaste, schrijvers in elkaar geflanst en dat amper leesbaar is. Er zal best wat interessants en in kloppend Nederlands uitgedrukt, gedrukt zijn, maar ik waag me er toch maar niet aan!

Waar ik me wel aan waagde en waar ik dus door verrast werd is: Kristal helder van Mike Jansen. Nota bene de eerste uitgave van Fantasize in 2020. Dat durfde ik zonder meer en zonder twijfelen aan te schaffen. Wat een bijkomend voordeel is, is dat de boeken die via Amazon aangeboden worden, zeer aantrekkelijk geprijsd zijn! Je moet toegeven dat € 13,55 voor dit boekje niet echt overdreven is! Ik weet dat er ook een hoop tegen Amazon te zeggen valt, maar dit is toch echt een voordeel, vind ik.

De drie verhalen spelen zich allen af in een kille dystopische Scandinavische wereld, waar gletsjers weer aangroeien en hoge torens de stad bepalen. Tussen de torens een wereld in verval waar allerlei ongedierte rondscharrelt en de meest vreselijke dingen uithaalt.

Het bevat de verhalen:

– Uitzicht op Diluvipolis (SF)
Diluvipolis is een stad vol rare en gevaarlijke figuren. Ramon Vendiaz is er daar zeker een van. Een rare rouwdouwer die kinderen in de diepvries stopt en doorverkoop aan de Kinderman. Maar… hij lijkt zijn meester gevonden te hebben. Donker en ruw verhaal. Niets voor een zwakke maag!
– Kristalheldere dagen (SF)
Kristalheldere dagen is het verhaal van Gundar Jarlson. De hoorns die onder zijn muts groeien staan op het punt van door de huid breken. Voor het eerst voelt hij zich vrij. Geen ouders meer om je zorgen over te maken, geen school die hem lastig valt, geen overheid die hem van alles verbied en geen pestkoppen! Hij sluit zich bij de skeinpunks aan en voelt zich als hun gelijke. Zijn hoofd doet zeer van de illegale gentherapieën, waar hormonen de aanzet gaven tot het groeien van de hoorns. Hij gaat een geheel ander leven tegemoet!
– Kille vooruitzichten (SF)
Kille vooruitzichten is een lange monoloog waarin de losse verbanden die tussen Uitzicht op Diluvipolis en Kristalheldere dagen bestaan, langzaam maar zeker aangehaald worden tot er weer een nieuwe werkelijkheid lijkt te ontstaan. Hoewel… lijkt… Mooi, omdat Kille vooruitzichten al langer bestond en de twee andere eruit gedestilleerd moeten zijn. Het verscheen eerder (2005) in Zwarte zielen 1. De beste duistere verhalen van de lage landen bij Babel – One Door Publications en nog eens in Ophelia omarmt (2013) bij Verschijnsel. Knap gedaan op deze manier.

Geweldige verhalenbundel die door de onderlinge crossverbanden ook weer een novelle wordt. Er mogen mij meer verrassingen, als deze, doorkomen wat mij betreft. Ook een voordeel van Amazon dat boeken daar heel lang te verkrijgen zijn. Volgens mij worden ze per stuk op aanvraag gemaakt. Mooie en aangename manier van doen. Kristal helder is dus nog in grote getale verkrijgbaar. Doe er je voordeel mee!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *