Stephen King – Duistere zaken

King-Duistere-zaken.jpg

Stephen King – *Duistere zaken (DIV)
Oorspronkelijk: You Like It Darker (Scribner Book Company, New York City, New York) – 2024)
Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam (2024)
531 pagina’s, € 24,99
Vertaling: Annemarie Lodewijk
Omslag: Will Staehle/Unusual Corporation & DPS Design & Prepress Studio, Amsterdam/Shutterstock

Altijd een genot een nieuwe Stephen King. Voor mij maakt het niet veel uit, of het nu een verhalenbundel, of een roman is. De meeste verhalen in de bundels zijn meestal, niet altijd, halve romans en meer dan genietbaar. Sommigen onder hen zouden het in de jaren zeventig of tachtig niet eens slecht (qua paginalengte dan) gedaan hebben als Bruna Zwart Beertje, of een Prisma Pocket van Het Spectrum.

En King… hij gaat, ondanks zijn, toch redelijke gevorderde leeftijd van 77 jaar, gewoon door. Op hem lijkt geen maat te zitten. Ik heb er zeker geen klagen over. Wat mij betreft mag hij tot het einde der tijden, en lang daarna, doorgaan.

Duistere zaken heeft van alles wat. Sciencefiction, horror, Fantasy en geen Fantastiek. Eigenlijk een dwarsdoorsnede van alle genres die je altijd weer in al zijn verhalen tegenkomt. Soms is het genre onbedoeld en ligt het zwaartepunt op de thriller an sich, maar veel is in ieder geval suspense te noemen. Want… Stephen is de meester van de suspense. Daar komt niemand meer overheen!

Nu ik toch aan het woord ben, wil ik toch graag mijn Fandata pet even opzetten en een vermanend woord richten aan de redactie van Meulenhoff. De originele titel van Duistere zaken wordt mooi vermeld, maar de oorspronkelijk uitgever ontbreekt. Dat is trouwens niet alleen bij dit boek zo. Om maar niet te zwijgen van de originele titels van de verhalen, met de vermelding waar en wanneer ze eerder in verschenen. Dat is niet alleen voor een bibliofiel als ik belangrijk, maar ik denk dat anderen met mij dat ook wel leuk om te weten zouden vinden. Niet dat ik ze niet vind op den duur, maar als dat gewoon… een volgend maal… in de colofon zou kunnen… dan zou me dat zeer aangenaam zijn!

Welnu… laten we de verhalen an sich eens overlopen!

– Twee getalenteerde rotzakken (SF)
Het eerste verhaal in deze bundel is een lang kort verhaal, over hoe een schrijver en een schilder ineens aan hun fabelachtig talent zijn gekomen. Het is ook een verhaal van de vriendschap en de liefde tussen twee boezemvrienden. Een rustig verteld en prachtig verhaal!
– De vijfde stap (geen fantastiek)
Mooi verteld verhaal over een alcoholist die van zijn sponsor de lijst met slechte zaken over zichzelf moet vertellen aan een wildvreemde.
– Willy de Weirdo (HO)
Willy en opa hebben een speciale band. Willy, een jongen met vreemde gedachten in zijn hoofd, en opa, op sterven na dood. Willy en opa praten veel. Willy vraagt en opa verteld verhalen. Een verrassend einde én een even verrassend…
– Danny Coughlins nare droom (FA)
Uitermate intrigerend verhaal! Het zou in de jaren 60/70 van de vorige eeuw als een volwaardig boek in een pocket uitgegeven kunnen zijn en geen slecht figuur geslagen hebben als een Bruna FeH deeltje. Maar hier, in Duistere zaken is het een geweldig en lang verhaal (of een novelle). Zoals gezegd een intrigerend verhaal, waarvan de fantastieke waarde gering is, maar dat doet er niets aan af. Danny Coughlin krijgt een nare droom, die werkelijkheid wordt in alle gruwelijke details. Het verhaal is geweldig uitgewerkt en leest als een sneltrein!!!
– Finn (geen fantastiek)
Onwaarschijnlijk verhaal, maar wel leuk. Een jongen wordt per abuis aangezien voor iemand anders en ontvoerd en gemarteld. Geen fantastiek, maar… met plezier gelezen.
– Op Slide Inn Road (geen fantastiek)
Prachtig verhaal en dan zonder overdrijving best nog wel een tweede keer gezegd worden. Helaas zit er geen greintje fantastiek in. Er is een hoofdrol weggelegd voor de grootvader, die inwonend bij zijn zoon, schoondochter en twee kleinkinderen. Ze zijn onderweg naar zijn zus, die op sterven na dood is. Maar… op Slide Inn Road gaat niet alles naar wens.
– Rood scherm (SF)
Akelig, maar op een prachtige manier verteld verhaal. Een man heeft zijn vrouw vermoord. Ze zou zijn vrouw helemaal niet meer zijn, maar overgenomen door… een alien!
– De turbulentie-expert (HO)
Vindt jij vliegen fijn? Ik niet! Omdat ik niet meer hoef voor mijn werk… doe ik het ook niet meer. Op de grond is het al spannend genoeg! Maar het verhaal… het heeft een fascinerend begin, maar later wordt er teveel uitgelegd. Jammer! Het idee is goed, meer dan goed zelfs, maar het verdiend een betere afwerking!
– Laurie (geen fantastiek)
Aandoenlijk verhaal over Lloyd. Hij is net zijn vrouw verloren en zorgt niet heel erg goed voor zichzelf. Zijn oudere zus komt op bezoek en brengt een pop mee. Met heel veel liefde geschreven verhaal!!!
– Ratelslangen (FA)
Superieur spookverhaal dat net als het vorige verhaal met heel erg veel liefde geschreven is. Dat merk je aan alles. Het zou een vervolg op Cujo moeten zijn. Destijds vond ik het wel horror, maar geen fantastieke horror, dus is het ook niet opgenomen in Fandata. Nu… zoveel jaar later, heeft het een sterk Fantasy element, maar haal ik er niet meer dan een paar vage verwijzingen naar Cujo uit.
– De dromers (HO)
Angstaanjagend verhaal over een krankzinnige geleerde die mensen laat dromen, waardoor sommigen van hen demonische taferelen meemaken in die dromen. David, een Vietnamveteraan die tegenwoordig een stenograaf is, droomt tot het hem te gortig wordt. Prachtverhaal, maar supereng! Onderaan het verhaal staat: “Denkend aan Cormac McCarthy en Evangeline Walton”. Wat zou King hier nu mee bedoelen? Wie het weet… mag het zeggen!
– De Antwoordman (FA)
Prachtig verhaal! Er is weinig anders over te zeggen dan: Prachtig verhaal met een snufje Fantasy. Om het driemaal is scheepsrecht te maken: Prachtig verhaal!!!

Al met al is er over de gehele bundel niets anders te zeggen dan: Prachtige bundel!!! Een verhaaltje dat wat minder was, maar dat is Stephen King allang vergeven. De boog kan nou eenmaal niet altijd gespannen staan. Een wat minder van de twaalf… geen probleem! Een paar van de verhalen waren eerder verschenen in het Engels (en Italiaans), maar de meeste waren, tot mijn verrassing, speciaal geschreven voor deze bundel.

Zoals altijd heb ik van deze Stephen King genoten en wat mij betreft zit al weer klaar voor de volgende. Dat gaat weer even duren natuurlijk, maar gelukkig zit ik in de tussentijd niet zonder!!! De tijd vliet…

Jos Lexmond

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *