Marco Kunst – De macht van Algas

Kunst-De-macht-van-Algas.jpg

Marco Kunst – De macht van Algas (JSF)
Lemniscaat b.v., Rotterdam (2024)
308 pagina’s; prijs 15,99
Omslag & Illustraties: Eveline Verburg

Voor zover ik weet heb ik nooit eerder een boek van Marco Kunst gelezen. En dat terwijl hij al meer dan voldoende Fantastiek heeft gepubliceerd. In Fandata.nl zijn er, buiten De Macht van Algas, al elf opgenomen. Hij debuteerde in 2004 met Gewist, ook al een dystopische sciencefiction roman. Wat ook nog eens het Charlotte Köhler Stipendium won (Het Charlotte Köhler Stipendium is een eenmalige aanmoedigingstoelage van € 5.000,- voor een getalenteerde beginnende Nederlandstalige auteur of vertaler van proza, poëzie, jeugdliteratuur, toneel of ander werk dat tot de literatuur wordt gerekend). Niets mis mee dus. Het was de start van de schrijverscarrière van Marco Kunst.

Mooi… maar waarom las ik nooit eerder een boek van Marco Kunst. Dat is wel simpel te beantwoorden. Ondanks dat ik een zwak heb voor jeugd Fantastiek, ben ik enerzijds toch wat meer op volwassen en Young adult Fantastiek gericht én anderzijds… een mens kan nou eenmaal niet alles lezen. Ik moet zeggen dat ik behoorlijk wat pogingen doe, maar alles… dat is toch wel knap veel. Dus keuzes, keuzes, keuzes… Toen ik tijdens mijn immer doorgaande zoektochten naar nieuwe titels tegen De macht van Algas aan stuiterde en de achterflap tot mij nam, ging meteen het sein op groen. Het verzoek om een recensie exemplaar was al naar Lemniscaat onderweg, voordat ik er eigenlijk zelf erg in had. Nu ben ik om en een Fan! Ik houd de komende uitgaven van Marco Kunst absoluut zeker scherp in de gaten!

Goed… het wordt tijd om De macht van Algas eens wat nader te beschouwen! De eerder genoemde achterflap die me om deed gaan: “Het is 2317. Het water is gestegen en Nederland heeft nieuwe grenzen. Walcheren is het laatste Zeeuwse eiland dat standhoudt. Op een avond maken Naomi, Bries, Lutijn en Wikke de grootste storm van hun leven mee… Bijna lijkt hun geliefde eiland ten onder te gaan, maar het oppermachtige bedrijf Algas weet een grote ramp te voorkomen. De prijs voor hun redding is echter hoog. Heel hoog… Lukt het Bries, Wikke en de anderen om Walcheren te bevrijden uit de klauwen van Algas?”

Als je interesse hebt in dystopie en dit je niet het boek in trekt… dan weet ik het niet. Het verhaal is welhaast een combinatie van de bezetting door de Duitsers in WO II, met de watersnoodramp uit ‘53, Big Brother is Watching You, Drones, de techniek van nu en dit alles overgoten met een steampunk sausje. Wat waanzinnig goed is gedaan!!! Het is gesitueerd in een verre toekomst, in 2317 welteverstaan. Naar mijn bescheiden mening iets te ver in de toekomst gezien de drones en de techniek van 2024. Een honderd jaar in de toekomst was meer dan genoeg geweest, maar een kniesoor die daarover valt. Hoe dan ook, de genoemde combi is een gouden wereldontwerp om het verhaal zich in af te laten spelen.

Wat me al vrij snel in gedachten schoot toen ik De macht van Algas begon te lezen, is dat ik meteen overeenkomsten met Koepel Goes (Een verhalenbundel van Charles van Wettum) zag. Niet alleen overeenkomsten, maar ook dingen waarin beiden verhalen elkaar prachtig aanvulden. Dat vond ik heel verrassend. Het leek wel of beide boeken voor elkaar geschreven waren.

Natuurlijk is De Macht van Algas het verhaal van een aantal Walcherse jongens en volwassenen die zich verzetten tegen een multinational Algas. Dit bedrijf redt Walcheren door het gat in de duinen te dichten en de rekening daarvoor aan de inwoners van Walcheren te presenteren. Dat is natuurlijk kort door de bocht, want in de dikke driehonderd pagina’s is heel wat spannends te vertellen. Ik kan je wel vertellen, dat op ik op een gegeven moment toch weer in de spannende jongensboek modus ging en verschillende malen op het puntje van mijn stoel zat. Het verhaal las als een trein en het was bijzonder jammer dat het ‘Uit’ was. Maar… wat mij betreft is de wereld waarin De macht van Algas zicht afspeelt, uitermate geschikt om er zich nogmaals nieuwe avonturen in af te laten spelen. Niet dat het Marco’s stijl is, maar toch… Voorlopig maar vast van De macht van Algas genieten! Laat je niet weerhouden!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *