Mike Jansen – In de dans van lichtjaren

Jansen-In-de-dans-van-lichtjaren.jpg

Mike Jansen – In de dans van lichtjaren
EdgeZero Publicaties (2024) Prijs: € 15,99 hardcover/€ 11,99 paperback
Omslag: Mike Jansen/Tais Teng
Verkrijgbaar via: Amazon.nl

In al die jaren dat Mike Jansen schrijft, gepubliceerd wordt én publiceert, constateer ik (of in ieder geval… dat gevoel heb ik) dat Mike Jansen een bescheiden mens is. Want, wat hij ook doet, schrijven, publiceren of gepubliceerd worden, je hoort hem er niet over. Als schrijver timmert hij al vele jaren aan de weg (sinds 1991) en als uitgever van de uitgelezen (tot de laatste letter) EdgeZero jaarboeken en de In de polder anthologieën (die ook), ook al weer de nodige jaren. Maar ook daarvoor was hij al meer dan actief in het Fantastieke wereldje. Onlangs is hij begonnen de activiteiten van zijn EdgeZero uitgeverij uit te breiden (op te schroeven) met allerlei prachtigs. Om maar eens deze bundel van Mike zelf, plus een heruitgave van Ophelia omarmd. Een heruitgave van de bundel De trein naar nergens en andere verhalen van Frank Roger (altijd leuk) en de prachtige nieuwe anthologie van de beste verhalen van de site van ‘Out Of This World’ (OOTW) en… als ik de tamtam mag geloven… dan zit er van alles wat, en duivels interessants, in het vat (de pijpleiding)! We gaan het zien én meemaken!

Maar… horen of zien we daar iets van? Ik bedoel… smijt hij kwistig rond met reclame uitingen? Sneakt hij listige aanbevelingen in het rond? Piept hij ergens nonchalant wat would-be omslagen tussendoor? Kortom… zien we ooit lovende en/of prangende mededelingen op Facebook. Nee… of ze zijn in ieder geval zo miniem dat je er zo overheen blikt. Zou het een uiting (of een niet uiting) zijn van: “Ze vinden het wel!” of, “Ze horen er vast via via wel over!” of: “Zie maar…”

Van het verschijnen In de dans van lichtjaren moest ik nota bene van Tais Teng (de maker van de weer meer dan prachtige omslag) horen. Van Mike zelf… niets, of in ieder geval… niets wat ik heb gezien. Dus… ik rest my case. Mike Jansen is een bescheiden mens en daar moet hij maar eens mee ophouden. Niks om bescheiden over te doen. Wat hij doet in de Fantastieke wereld, is zonder precedent! Hij ontving niet voor niets de ‘Bemoste Beeld’ prijs in 2022 (mijn voorganger). Geen kattenpis.

Maar goed… als hij het zelf niet doet, dan moet iemand het maar voor hem doen. Bijvoorbeeld ondergetekende met deze recensie. ‘In de dans van lichtjaren’ is een selectie van de SF verhalen van Mike van de laatste vijftien jaar heeft gepubliceerd. In boek, tijdschrift of online. Dus het kan best dat jullie, net als ik, het er het een en ander van gemist hebt! We lopen de verhalen, alle zestien, langs en ik heb vast over alle zestien iets te missen!

– In de dans van lichtjaren (SF)
Het titelverhaal is meteen raak. Prachtverhaal over aardbewoners, onderweg in een generatieschip in de vorm van een planetoïde, op weg naar Proxima Centauri. Inteelt dreigt na 312 jaar. De kapitein zoekt in de lagere officiersrangen naar een vrouw voor zijn zoon, maar vindt… Prachtig dramatisch verhaal wat eerder verscheen in Ganymedes 18.
– Oersoep (SF)
Bij dit verhaal kwam meteen de vergelijking van de detective van Paul Harland: Vince Crux, in mijn gedachten op en qua naam, kwam meteen de naam van Jaap Boekesteins: Sergio Wilhelm Wang-von Luhfthoven, boven. Beide mannen spreidden hun intelligente oplossingen voor moeilijke problemen ten toon. Ook Jesus Almada Gutierrez Alvarez de Zevende weet niet orthodoxe oplossingen! Heerlijk!!! Meer van dit graag!!! Verscheen eerder in Nevelkinderen.
– Humanitarium (SF)
Na twee verhalen slechts, vind ik deze bundel al geweldig! Na dit is ie nog geweldiger! Een Interstellaire vlucht, nog maar halverwege de geplande reis, treft in de leegte een schip aan met een beschaving, die halverwege de jaren ‘60 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten is blijven hangen. JFK, Rock ‘n Roll etc., wat is er aan de hand? Eerder verschenen in HSF 266.
– Eudaimonia (SF)
Eudaimonia, bestaat dat woord? En… wat betekent het dan? Even opzoeken… en… verdomd! Het bestaat. Het is een Hellenistisch woord en dit woord wordt ook vaak vertaald als ‘geluk’ – maar het heeft een veel rijkere betekenis. Een betere vertaling zou zijn: vervulling, welzijn, of menselijk bloeien. Hoe komt ie erop? Maar goed, in hoeverre het met het verhaal zelf te maken heeft? We zullen het zien! Mike Jansen kan als geen ander een verhaal penselen dat 250 jaar beslaat in slechts zes pagina’s. Het is origineel, aangrijpend en definieert vriendschap. Heel mooi!!! Of het met vervulling, welzijn, of menselijk bloeien te maken heeft? Ik zeg ja, maar lees het anders zelf nog eens na! Het verscheen eerder in De Vallei nummer 37. Als dat een tijdschrift is, dan is het mij onbekend!
– De schaduwen van Achernar (SF)
And now for something completely different! Een kolonie op Achernar, waar mensen redelijk veilig een onderkomen hebben gevonden. Resten van wegen en gebouwen, gecreëerd door aliens én… lees en huiver!!! Behaalde de 7e plaats bij de Harland Awards 2023.
– Deux in Machina (SF)
Zoals al eerder verteld ben ik dol op dit soort raadselverhalen. Sergio van Jaap Boekestein, Vince Crux van Paul Harland en Cugel van Jack Vance, ze hebben alles iets met raadsels en daarentegen zijn het schelmen, die over de nodige humor beschikken. Alweer een verhaal van Jesus Almada Gutierrez Alvares VII. Leuk! Leuk! Leuk!!!
– Anraathi (SF)
De situatie! Jerl Hierofan, een interstellair handelaar, is met een handelsschip op weg naar de aarde. Een Anraathi ruimteschip, met het formaat van een volwaardig oorlogsschip, vliegt op een interceptiekoers. Ervaringen met Anraathi zijn dat ze zeer oorlogszuchtig zijn. Wat te doen? Prachtverhaal in al zijn eenvoud! Verscheen eerder in Ganymedes 20.
– Phaeton in reprise (SF)
Geweldige vertelling over macht, indoctrinatie, Aliens, tijd, gezin, eenzaamheid en dat soort dingen. Prachtig gecomponeerd tot een gevoelige werkelijkheid voor allen. SF zoals het geschreven dient te worden!!! Verscheen eerder in Wonderwaan 42.
– Fluxloos (SF)
Een man op een queeste. Een zoektocht naar modules die missen in een kern. Hij vertrekt in een contraptie vanuit eiland Hilversum, door een wereld besmet met fagen. Zijn doel: Dresden. Mooi verhaal met angstaanjagende verwijzingen wat mislukte uitvindingen de mensheid aan kunnen doen. De toon is evenwel hoopgevend! Verscheen eerder in EdgeZero 2017.
– Leviathanjager (SF)
Te kort verhaal over indringers in het zonnestelsel. Derc Agremain moet een keuze maken. Welke is de beste? Gutfeeling? Het verhaal is voorbij voordat het effect te zien is. Leuk gedaan! Maar toch… Verscheen eerder in Fantastisch Strijdtoneel IV.
– Lente in de wintertuin (SF)
Alweer een prachtig verhaal! Het gaat over verlies, een uitwisbare liefde en een zoektocht naar elkaar dat lichtjaren beslaat. A Dream Within a Dream, een stukje Edgar Allan Poe ten opzichte van Oscar Wilde! Verscheen eerder in Ganymedes 12 en EdgeZero 2019. Het is geschreven in de stijl van Paul Harland (De wintertuin)!!!
– Kleine stappen (SF)
In een verontreinigde en vernietigde wereld leven de mensen met kanker en verminkingen. Maar… er is hoop, en… meer! Verscheen in 2022 op de website van Modern Myths.
– Noem mij maar Yggdrasil (SF)
Magnifiek verhaal over de verwezenlijking van een droom. De zoektocht naar de sterren en de verwording tot Yggdrasil. Ontroerend, liefdevol en de hoop op een prachtige toekomst! Eerder verschenen in The Flying Dutch in 2016. Onze kennis in Fandata gaat tot nu toe maar tot The Flying Dutch 2013.
– De chaos in perfectie (SF)
Man Razoli is een wereldbouwer pur sang! Er is nog tijd genoeg om de wereld af te bouwen, voordat de honderdmiljoen kolonisten, die onderweg zijn, arriveren. Maar… alles ligt stil! Een storing? De situatie verslechterd. De wereld was nog niet gezekerd. Prachtig verhaal over het al dan niet behalen van de gestelde doelen. Het verscheen eerder in Wonderwaan 30.
– De brokkelende tanden van de eeuwigheid (SF)
Inventief en origineel verhaal. Geweldig in zijn eenvoud, maar je moet er maar opkomen. Met het kweken van een nieuwe Amfuzu probeert Moeder het voortbestaan van de mensheid te garanderen. Vreemd genoeg… ! Verscheen eerder in Wonderwaan 46.
– De Rak’Shin van Carina (SF)
Ah… geweldig! Weer een Jesus Almada Gutierrez Alvares VII verhaal. Zin in!!! Een machtige en vrijwel onoplosbaar raadsel wacht Jesus. Een raadsel te omvangrijk om in het hier en nu te ontraadselen. Toch weet Jesus, samen met de drone Navodny en het schip de ‘Barsende Gevvalt’, het raadsel van onoplosbaar op te waarderen naar: oplosbaar. Met een aangename beloning op het einde. Prachtig en inventief verhaal! Eerder verschenen in Wonderwaan 53.

Wat zal ik eens als eindconclusie geven? Hmmm… lastig! Nee, natuurlijk niet lastig. Prachtbundel, met prachtverhalen, die we wel, dan wel niet gelezen hebben. Als we ze niet gelezen hadden, dan hebben we ze node gemist. Hebben we ze wel gelezen, dan zijn ze wederom van harte welkom! Het wordt dus hoog tijd dat Mike een stuk minder bescheiden wordt en her en der eens wat laat weten waar hij en EdgeZero mee bezig zijn. Wat er te krijgen is en wat er gaat verschijnen. Fijn om te weten, al is het alleen al om het weten. Nog fijner is als je er op zit te wachten en dan weet dat het verkrijgbaar is. Dus… Mike…!!! (Maar ook weer niet overdrijven hoor!)

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *