Niet van deze wereld. De beste verhalen van Out of this World

Niet-van-deze-wereld.jpg

Niet van deze wereld. De beste verhalen van Out of this World
EdgeZero Publicaties (2024) Prijs: € 11,99
Samensteller: Finn Audenaert
Omslag: Mike Jansen/Tais Teng
Verkrijgbaar via: Amazon.de

Als je De beste verhalen van Out of this World leest, dan krijg je, ik in ieder geval wel, vraagtekens in je ogen en wil je weten wat Out of this World is. Nou heb ik die site al verschillende malen voorbij zien komen op facebook met meldingen dat er weer een verhaal, essay of interview op geplaatst werd. Maar voor wie er voor het eerst mee geconfronteerd wordt… lees navolgend. Wat ik overigens (bijna helemaal) gepikt heb van de OOTW site: https://ootw-magazine.weebly.com/. Het geeft een goed idee van het ontstaan van de site.

Out of this World was het geesteskind van Alfons Maes. Alfons had eerder al meerdere sciencefictiontijdschriften uitgegeven. Zijn laatste tijdschrift op papier heette Cerberus Magazine. Zoals zovele tijdschriften verhuisde het blad naar internet, eerst als PDF-bestand, werd dan een blog, veranderde van naam en transformeerde uiteindelijk in Out of this World. Na het overlijden van Alfons werd Frank Beckers van Future Visions Unlimited de nieuwe hoofdredacteur, bijgestaan door Patrick Van de Wiele, die ook een vaste medewerker van Alfons was. Op Out of this World, of OOTW, vind je ruimtevaartnieuws, wetenschapsnieuws, recensies van boeken, strips, films, series, cons en muziek, en je vindt er ook korte verhalen en interviews met auteurs. Finn Audenaert is verantwoordelijk voor de verhalenselectie en interviews met auteurs.

Maar uiteraard zijn we het meest geïnteresseerd in de verhalen. Ik in ieder geval wel!

– Ruben De Baerdemaeker – Auto da fé (SF)
Ruben de Baerdemaeker lijkt een belofte voor de toekomst te worden, maar is nu al hier met een ijzersterke opening van Niet van deze wereld. Het is een verhaal van smachten, offers en boetedoening.
– Bruno Lowagie – De aarde draait door (SF)
De gebeurtenissen op aarde als een scenario van een alien sitcom? Waarom ook niet! Ik ben heel erg benieuwd wat er volgende week gebeurd… leuk gedaan!
– Finn Audenaert – Wie droomt daar in het machtige Dunwich House? (HO)
Ode aan Eddy C. Bertin. Dit verhaal heb ik zojuist gelezen in Portulaan 159, waarvan de recensie nog moet verschijnen. Ik schreef: “Kort maar mooi eerbetoon aan Eddy C. Bertin, de grootse Fantastiek schrijver van België, die veel te vroeg overleden is. Er kan geen genoeg eerbetoon aan hem zijn!!! En… het is ook nog eens een leuk verhaal!
Frank Roger – De nacht dat de dood toesloeg en gewoon keihard doorging (HO)
Pracht van een Rogeriaans verhaal over doden die herleven en naar gelang hun vorige leven manifesteren. Smaakt naar meer. Veel meer!!!
– Anaïd Haen – Ongewenst (FA)
Gevoelig verhaal over wensen, misbegrepen zijn en alles wat er maar tussen ligt. Absoluut liefdevol verteld!!!
– Laura Scheepers – Wisselkind (FA)
Langzaam maar zeker komt een vrouw erachter dat haar baby een wisselkind is. Ze wilt haar eigen kind terug. Mooi verhaal met een verrassend einde!
– Frank Beckers – De kamer met twee deuren (FA)
Een verhaal om eens rustig over na te denken. Bij welke keuze ging het fout? Of goed? Kom je daar ooit nog over uit? Kort verhaal, maar een met een impact!
– Stephan Swertvaegher – Clair de Lune (FA)
Een nog onbekende auteur voor Fandata! Prachtig verteld, haast klassiek aandoend spookverhaal. Victoriaans? Misschien, maar het maakt ook niet uit. Het is en blijft een schitterende vertelling! Misschien zit er ook nog wel een vleug (of misschien wel een vleugje) waarheid in.
– Johanna Lime – Een betoverende stem (FA)
Een ietwat naïef aandoend sprookjesachtig verhaal. Ze leefden nog lang en gelukkig!
– Johan Klein Haneveld – Snijpracticum (HO)
Een akelig horrorverhaal waar je de kriebels van krijgt. Een van de betere dus! Ik was wel verrast. Niet dat ik niet dacht dat Johan een horror verhaal zou kunnen schrijven, het is ook niet echt zijn ding. Goed gelukt!!!
– Isabelle Plomteux – Daraanse assimilatie (SF)
Intrigerend verhaal over de her-kolonisatie van de aarde, echter de vele onvertaalbare en onduidelijke artikelen maken het lastig leesbaar. Laat ze weg of verklaar ze. Schrijven volgens het KISS (keep it simple sucker) principe is alom gewenst!
– Mike Jansen – Wensdochter (FA)
Prachtig, origineel en weldoordacht verhaal van Mike. Het is een verhaal waard om over na te denken en je af te vragen wat de waarde van wensen is.
– Charles van Wettum – De pijn van herinneren (FA)
Grandioos en indrukwekkend alternatieve geschiedenis verhaal. Het is een meer dan succesvolle ‘stel dat’ vertelling. Uitermate verrassend!!! Superlatieven genoeg?
– Maarten Luikhoven – De legende van de ijsdraak (SF)
Pracht van een Fantasy verhaal dat uitmondt in een volwaardig SF verhaal. Verteld met een oog voor detail!
– Luc Vos – Adam en Eva (SF)
Een verhaal van grijs, grauw en eenheid en leven voor elkaar! Veel van hetzelfde zonder afgunst, maar met een verlangen naar kleur, warmte en anders, heel veel anders. Prachtige ontdekkingsreis!
– Jeroen de Leeuw – De erfenis van Onze Kinderen (SF)
Een, voor het mooi, ietwat té kort verhaal. Fijn verteld, maar wat meer uitleg was fijn geweest. Wat is bijvoorbeeld de barrière en wat ligt erachter en wat is de erfenis?
– Peter Kaptein – Karma (SF)
Het titelverhaal van zijn bundel, welke ook onlangs bij EdgeZero verscheen! Pracht van een intelligent verhaal over innerlijke groei en de tijd die ervoor nodig is om een volwaardig persoon in een volwaardige wereld te zijn. Nu ben ik nog meer benieuwd naar de bundel. Hij ligt nu bijna bovenop!
– Adriaan van Garde – Echte mannen (SF)
Absoluut een amusant verhaal! Het vertelt over een aantal superrijke dames, die elkaar de loef af willen steken. Laat ze dat nu nog eens lukken ook! Het verscheen eerder in Pure Fantasy 28 in 2012.
– Liesbeth Jochemsen – Specimen Honja (SF)
Vrij kort verhaal over een vlucht naar een ander melkwegstelsel, waarbij tijdens de vlucht door een robot testen gedaan worden op levendgeborenen (Wat? Mensen?) wezens. De robot krijgt een band met een van de wezens. Het verhaal laat me achter met een onbevredigd gevoel!
– Frans van der Eem – Als rimpels in woelig water (SF)
Een verhaal dat voor mij best in de Ziltpunk thuis zou horen. Een ondergelopen Nederland! Schapeneukers van de Veluwe praten over vrede met nomaden uit de delta. Het verhaal is prima! Leuk gedaan, waarbij je ook een leuk einde verwacht. Dat blijft helaas uit!
– Joke Adam – De lege tempel (FA)
Het moet welhaast een ouder verhaal zijn van Joke. Haar verhalen van tegenwoordig hebben meer finesse en zeggingskracht. ‘De lege tempel’ is een soort van krachteloos sprookje. Jammer!
– M.G. Crow – De executie (SF)
Grimmig verhaal. Een beul wacht tot zij de hendel over kan halen om het einde aan het leven van een monster, een pedo moordenaar, te maken. Een kernexplosie maakt een ruw einde aan de procedure, maar niet aan de wens.
– Paula Sheperd & Edward van Egmont – Wat ik het gruwelijkste wil (HO)
En dan komen we, nota bene, bij een van mijn meest favoriete schrijvers: Clive Barker! Intrigerend verhaal over de verdwijning van een geliefde influencer. Ze wilde alleen maar een gruwelijke wens uit laten komen. Waar is ze nu?
– Guido Eekhaut – Witte handschoenen (SF)
Fascinerend verhaal, waarin de mensheid haar einde zonder klagen lijkt te aanvaarden. Iets wat onmenselijk is en toch lijkt het te gebeuren. Als je meer wilt weten, dan kom je bedrogen uit. Een witte handschoen is alles wat je kan krijgen. Hartverscheurend, maar geen einde voor mij! Het verscheen eerder in de bundel ‘De paus en de engelen en andere verhalen’ uit 2009 en Weirdo’s 133 uit 2021.
– Eveline van Dienst – Be careful what you wish for (FA)
Een ietwat slapjes en voorspelbaar verhaal met een absoluut overbodige Engelse titel. ‘Wees voorzichtig met wat je wenst!”, had zeer goed gekund!
– Tais Teng – Het verhaal van de boerenzoon en de wonderbaarlijke lappenpop (FA)
Alweer een prachtig verhaal over een ziekelijk bleekneusje. Hij heeft een lievelingslappenpop, die hij voor zijn brute broers verborgen weet te houden. Op een dag loopt hij van huis weg en dan manifesteert zijn gave zich. Hij is een Godenmaker! Weergaloos verhaal met een mooie twist aan het einde! Het verscheen eerder in ‘Gekleed in soepel mummieleer en andere verhalen van Zothique’ uit 2023.
– Patrick Van de Wiele & Christiane Varen – Hoe voelt het aan een god te zijn (SF)
Dit verhaal moet ik ooit eerder gelezen hebben. Volgens mij is de eerste uitgave ervan in 1982 geweest in: SF-Gids/Progressef Magazine 37bis/82. Een oud verhaal dus. Maar…dat mag de pret niet drukken. Helaas herinner ik me er niets van (zoals zovele), maar de hernieuwde kennismaking is schitterend!!!
– Django Mathijsen – De beste aller tijden (FA)
De beste aller tijden willen worden en er alles voor over willen hebben, dat willen velen. Maar… het is weinigen gegeven. Als je het al zou willen dwingen… Mooi verteld met een zwart randje!
– Elsbeth Boom – Vrijdag de dertiende (Geen)
Ik twijfel! Twijfel of dit een verhaal is of poëzie, of beiden, of beiden niet. In elk van alle mogelijkheden zie ik eigenlijk niet veel. Dus… nee!
– Rudi Roels – De dag van de oerknal (SF)
Een soort van interview verhaal, voor zover die bestaan. Het is voor mij een verhaalvorm dat jeukt, maar… het won in 2022 de schrijfwedstrijd ‘Big Bang Kort’ van Out of This World! Jehosphat’s wegen zijn ondoorgrondelijk!
– Pam Hage – lichtvanger (FA)
Pracht verhaal! Origineel tot in het bot. En lichtjes te gebruiken door de lichtvangers, komen los van waar ze zijn aangebracht. Wat een impact heeft dat?
– Mike Jansen – Eersteling (HO)
Een eersteling. Hij (of het, of wat dan ook) moet er nog steeds komen nu de potentiële verwekker, min of meer opgegeten is. Er wordt verder gezocht. Enge taferelen in een Drents dorp met speurder Roderik de Fontain.
– Laura Scheepers & Mike Jansen – IJsprinses (SF)
Laura en Mike zijn een gouden duo. Ze componeren samen prima verhalen. Zo ook deze! In een bevroren Amsterdam scharrelt Mara haar kostje bij elkaar en warmt croissantjes met haar gave. Ze bouwt er een beeldentuin met bevroren figuren, tot… een droef scenario ontvouwt zich!
– Frank Roger – Tram 1 (FA)
Prachtig én… een echte Frank Roger. Een mooi verhaal waarin niets te verklaart lijkt te worden en dan uiteindelijk eindigt op een zeer vervreemdende, Frank Roger ten voeten uit, manier.
– Bruno Lowagie – Afscheid van een heldin (FA)
Verzonnen personen die een eigen leven ambiëren en beginnen. Ergens zit er een onweerstaanbare logica in, maar toch ook weer niet. Stof tot nadenken!
– Ruben De Baerdemaeker – Micromythografie (FA)
Uitermate vreemd verhaal, waarin een aantal mythologische helden hun opwachting maken. Geen idee van wat de bedoeling van dit verhaal is. Is het wel een verhaal. Voorlopig beslis ik maar van wel!

Welaan… een indrukwekkende anthologie met in totaal 36 verhalen en waarbij veel meer goede, dan iets minder goede verhalen. Nog een kleine opmerking dat in de verantwoording vermeld wordt dat het verhaal van Patrick van de Wiele & Christiane Varen: Hoe voelt het aan een god te zijn? in 1982 Fandata verscheen. Dat zouden wij van Fandata leuk gevonden hebben, maar in werkelijkheid was dat natuurlijk in: SF-Gids/Progressef Magazine 37bis/82. Een kleinigheidje, maar toch maar even vermelden, niet?

Zoals gezegd een prima verzamelbundel en dat voor een prijs waarvoor je hem echt niet kunt laten liggen. Voor een simpele € 11,99 (een lachertje natuurlijk in deze tijd) kan Niet van deze wereld in jouw kast staan te pronken én voor heel wat uurtjes leesgenoegen zorgen.

Ergens voel ik een Niet van deze wereld 2 ontstaan. Hij zal door mij absoluut in liefde ontvangen worden!!!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *