Boashu – De verlossing van de tijd

Boashu-Verlossing.jpg

Boashu – De verlossing van de tijd (SF)
Een Drielichamen probleem roman
Iceberg Books, Amsterdam (2024)
Oorspr.: 观想之宙 Chongqing Publishing House (2011) / The Redemption of Time, Tor UK (2019)
281 pagina’s, € 19,99
Vertaling Chinees – Engels: Ken Liu, Engels – Nederlands: Richard Heufkens
Omslag: Stephan Martinière/Michael van Zijl

Het Drielichamenprobleem! De trilogie van Cixin Liu verscheen in 2020 en 2021 bij Prometheus. Ik schreef alle drie de recensies ( ze zijn voor de liefhebber nog op de site van het NCSF te vinden) en ik vrees dat ik er op dit moment helemaal niets meer vanaf weet. Geen idee waar het destijds over ging. Dus was het meer dan logisch dat ik mijn eigen recensies van toen nog eens doorlas. Het resultaat daarvan was, dat ik destijds meer dan onder de indruk was van de gehele trilogie. Meer nog… ik had er blijkbaar van genoten en vond het SF op de toppen van hoogst haalbare. Dat zijn nogal woorden, niet? Dus ik was aangenaam verrast toen Iceberg Books met deze onbekende Chinese auteur Baoshu en De verlossing van de tijd kwam. Ik las ergens dat Prometheus er niet meer geïnteresseerd was en het voor Iceberg Books dus een makkie was om het in haar fonds op te nemen. Mooi toch!!!

Baoshu. Een auteur waar ik, en de meesten van jullie, waarschijnlijk nog nooit van gehoord hadden. Maar zo zijn er waarschijnlijk in China nog massa’s van. Baoshu is een pseudoniem van Ju Lin. Een in 1980 geboren Chinese SF en Fantasy auteur. Hij behaalde zijn Master of Philosophy aan de Universiteit van Peking en een tweede master na zijn studie aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 2012 werd hij fulltime SF schrijver. Baoshu is geen kleine jongen. Inmiddels heeft hij al zes Nebula Awards en drie Galaxy Awards gewonnen. Maar met zo’n naam, wat letterlijk ‘goddelijke boom’ betekent, kan je haast niet anders.

Deze (zijn eerste roman) De verlossing van de tijd is fanfictie en met toestemming van Cixin Liu en zijn uitgever, geschreven in het universum van Het drielichamenprobleem. Meestal heb ik mijn bedenkingen bij dit soort uitbreidingen van een afgesloten reeks of trilogie. Het maak het er over het algemeen niet beter op. Maar hier wil ik toch wel, min of meer en onder voorbehoud, een uitzondering maken. Net als de boeken van Cixin Liu is het een duizelingwekkend en inventief verhaal dat handig ingaat op Het drielichamenprobleem en het verder uitbreidt en fantasierijk uitdiept. Toch zijn er voor mij wel bedenkingen te plaatsen bij dit los/vaste vervolg/begin.

Het beslaat miljarden jaren en miljarden lichtjaren. Duizelingwekkend lang en ver. Het speelt zich af in een multidimensionaal universum, pré-tijd en oorlogen die zich op alle mogelijke en onmogelijke tijden afspelen. Een vrijwel onvoorstelbare wereld, waar een menselijke maat amper nog in te ontdekken valt (uitzonderingen daargelaten). Voor mij (en ik ben toch best wel getraind in de harde SF) valt het in een type verhaal dat soms het bevattingsvermogen ontstijgt en onwerkelijk wordt. De wetenschap achter dit alles ging me toch al gauw boven de pet en moet ik het maar voor waar aannemen. Al lezende begon ik er zowaar een haat-liefde verhouding mee te ontwikkelen. Soms afgestoten, dan weer aangetrokken.

Misschien had ik de trilogie van Cixin Liu eerst nog eens moeten lezen. Daar was wel zin in, maar geen tijd voor. Of misschien… als ik ‘De verlossing van tijd’ los van het Drielichamenprobleem had gelezen, dan was ik er misschien enthousiaster over geweest. Maar nu… het had van mij niet gehoeven. Maar dat had ik al eerder gezegd!

Jos Lexmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *