Ad Oosterling, op 27 februari 1963 geboren, is op 7 april 2021 overleden. Hij werd op 28 maart 1999 lid van het NCSF en is, leert het archief, in hetzelfde jaar al tot secretaris benoemd. Ad was eenentwintig jaar lang medebeheerder van de NCSF boekenclub samen met Jim Held.
Jim Held:
Ongeveer 20 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met Ad toen Henk Ottema besloot om te stoppen met de boekenclub. Het probleem was toen (trouwens nu ook): waar laten we de boeken. Op dat moment kwam Ad op de proppen. Hij had wel ruimte. Hij was op dat moment bezig met een huis in Dongen en zag daar wel ruimte genoeg om de boeken op te bergen. Op zolder!
De verhuizing werd gedaan door een aantal vrijwilligers van het NCSF op de dag dat Nederland werd getroffen door een aantal ijzelbuien die van zuid tot noord over het land trokken. We werden door het thuisfront keurig op de hoogte gehouden wanneer en waar het glad was.
Tevens vatten we het plan op om op verzamelaars- en boekenmarkten reclame te gaan maken voor het NCSF. Folders uitdelen. Liep voor geen meter. Hadden een grote tafel met wat foldertjes. Magic Galaxy’s vroeg of ze bij ons wat dozen met boeken konden stallen en uiteraard verkopen. Liep als een trein. Dus wat zij konden, konden wij ook en de eerstvolgende keer stonden we daar met eigen boeken. Voornamelijk Nederlands, want we vertegenwoordigden het NCSF. Verkocht niet denderend, maar we hadden de kraamkosten er in elk geval uit. Engels verkopen deed het veel beter. Dus uitbreiding naar Engelse boeken.
Via de website van het NCSF gingen we de boekenvoorraad online aanbieden en begonnen we verzoeken te krijgen voor bepaalde boeken. Ook werden we benaderd door mensen met te grote verzamelingen en te kleine woningruimte. Of we wat konden overnemen? Met of zonder bijkomende kosten. Ook nalatenschappen kwamen soms onze kant uit.
Inmiddels had de familie Oosterling een huis laten bouwen in Stroe. Gelukkig werd de boekenvoorraad dit keer door een professioneel verhuisbedrijf overgebracht van Dongen naar Stroe, waar de boeken in de kelder belanden!
Inmiddels was de voorraad gegroeid naar zo’n 18.000 boeken, tijdschriften, naslagwerken, strips, kranten. Ad en ik gingen nu regelmatig ook naar boekenmarkten, evenementen en Comiccon’s in België. In België gingen we na afloop vaak nog een hapje eten.
Op deze markten ging Ad er regelmatig op uit om zijn eigen stripverzameling aan te vullen. Die verzameling was enorm. Ik vroeg hem ooit of hij ze allemaal gelezen had. Dat zou hij later doen, als hij met pensioen ging. We maakten er nog grappen over en zeiden dat hij dan de volgende dag beter kon stoppen met werken anders zou hij de stripverhalen nooit allemaal kunnen lezen. Gelukkig wisten we toen nog niet hoe alles zou gaan lopen.
Naast zijn werk als boekenclubbeheerder was Ad ook secretaris van het NCSF en organiseerde hij spellendagen en nieuwjaarsborrels. Ook is hij nog een poosje secretaris geweest bij de vereniging SF Terra.
Na het overlijden van Ad’s zijn moeder leek het of er iets in Ad veranderde. Hij kwam niet zo vaak meer opdagen op de marken en begon met zijn gezondheid te sukkelen. Kreeg hartklachten en langzamerhand ging de spirit er uit. Ik denk dat de corona-toestanden er ook geen goed aan hebben gedaan.
Marlies Scholte Hoeksema:
Ad ontmoette ik voor het eerst tijdens Utopia in Scheveningen. Ik was zo groen als gras en Ad stond daar, waarschijnlijk samen met Jim maar dat weet ik niet zeker, met een grote tafel vol boeken. Ik was, en ben, een boekenwurm en ben zeker een half uur door hem beziggehouden. Ik kreeg ook een flyer van het NCSF en als ik toen der tijd geen armlastige student was geweest was ik meteen lid geworden.
Jaren vlogen voorbij. Ad, de boekenclub en het NCSF ben ik op andere evenementen nog wel eens tegengekomen en met Ad maakte ik dan altijd een praatje. En toen was er opeens een probleem, er waren bestuursleden nodig om de vereniging een toekomst te geven. Ik was niet op de ALV waar dat besproken werd, want ik was geen lid en ik hou eigenlijk niet van vergaderen. Ik ben toen live via Facebook gevraagd of ik wilde helpen en natuurlijk was mijn antwoord daarop ja. De eerste waar ik vervolgens een mailtje, en een telefoontje, van kreeg was Ad.
Ik zal de eerste keer dat ik bij hem in Stroe kwam nooit vergeten. Er was een overvolle lunchtafel en zijn moeder zat op haar stoel op haar vaste plek en ik mocht vooral niet te weinig beleg op mijn bolletjes doen. Ad liet mij vol trots zijn omvangrijke collecties zien. Ik had uren kunnen verdwalen tussen zijn boeken. Ik ben blij dat ik zijn moeder nog gekend heb, ook al was het maar kort. Het overlijden van zijn moeder viel Ad zwaar. Iedereen die hem kent weet dat hij een diep emotioneel mens is, maar dat hij ook moeite had om over diezelfde emoties te praten. Hij miste zijn moeder, hij miste zijn halfbroer en waar hij geluk gevonden dacht te hebben bracht dat uiteindelijk meer ellende dan vreugde.
Ad was de laatste maanden ziek. Ik, en anderen, hebben hem daar zo goed als mogelijk in bijgestaan. Er leken lichtpuntjes aan het einde van de tunnel en zijn overlijden kwam dan ook echt onverwacht. We gaan hem missen, als mens, als boekenclubman, als bestuurslid en als vriend.
We are all stardust.
Het is vandaag 27 februari 2022 zijn verjaardag.
Ik wilde hem bellen om hem te feliciteren maar het nummer was niet meer in gebruik.
Ik besloot toen om hem een mailtje te sturen maar ik was zijn adres kwijt . Ik wist dat hij dij Julie in de vereniging actief is als bestuurslid dus wilde ik op deze manier contact leggen.
Lees ik hier dat hij al bijna een jaar geleden is overleden.
Ik ben 2 weken daarvoor nog bij hem geweest in stroe.
Het is ergens juni 2024 als ik met een aantal collega’s samen lunch. Tijdens deze lunch valt de naam van Ad Oosterling, met een terloopse vermelding dat Ad is overleden. Ik schrik en met name omdat dit reeds in 2021 gebeurde en dit slechte nieuws voor het eerst hoor. Ad Oosterling leerde ik kennen 25 jaar geleden in 1999. Ik werkte in de tijd – nu nog steeds trouwens – voor IFF ‘International Flavors & Fragrances’. Ik had zelf net een nieuwe rol binnen het bedrijf en Ad was mijn opvolger. Mijn nieuwe rol had niets te maken met de vorige en in de dagelijkse realiteit kwamen we elkaar dus niet vaak tegen. Dit was voor Ad geen reden om niet af en toe langs te komen om te vragen hoe dingen gedaan werden, wat iets precies betekende of om simpel een praatje te houden. Na ongeveer 1 1/2 jaar keerde ik terug op het ‘oude nest’ en daarmee had ik veel vaker contact met Ad. Ad hield zich in die tijd bezig met de gevarenclassificatie en transport classificaties van flavors en fragrances en de daaraan gerelateerde Veiligheidsinformatie bladen (Safety Data Sheets). Ad bleek een ware expert in deze materie en je zou haast zeggen dat het bijna een hobby van hem was. Toch waren er andere interesses die hoger in aanzien stonden bij Ad. Ad hield van Science Fiction en volgens met name van de serie Star Trek. De kelder van zijn nieuwe huis in Stroe stond bomvol met Science Fiction boeken die hij ons – zijn collega’s – met trots liet zien. Ad woonde indertijd in dit huis samen met zijn moeder en zijn broer. Voor beide droeg hij de zorg. Vandaag de dag zouden we hem een mantelzorger noemen. Daarnaast bleek Ad een fervent bioscoop bezoeker. Hij vertelde dat hij vaak naar Antwerpen ging om daar de nieuwste films zo snel mogelijk te bekijken. Als ik me niet vergis, keek hij meerdere films achter elkaar in marathonsessies. Over Antwerpen gesproken: Eens zijn we samen in België geweest voor associatie meetings en op de terugweg deden we Antwerpen aan waar Ad zijn favoriete stripwinkel was. Ze kenden hem bij naam en de bestelling lag al klaar. Hij was ook sociaal hoewel hij soms wat onhandig uit de hoek kwam en dat niet altijd meteen duidelijk was. Meerdere malen kocht hij stripalbums voor zijn directe collega’s en deelde die uit. Zo maakte hij ons deelgenoot van zijn hobbies en interesses in de hoop dat wij hetzelfde plezier eraan zouden beleven als hijzelf. Ik heb deze albums nog steeds. Ad was inderdaad een bijzonder persoon en ik ben blij dat ik hem heb mogen kennen.